Welkom in het Fika-huis!

Ernstig ziek zijn kan je leven helemaal door elkaar schudden. En hoewel er veel aandacht is voor het genezen, blijkt er weinig aandacht te zijn voor de periode erna.

Het Fika-huis geeft bijzondere aandacht aan datgene wat mensen in een periode van herstel samenbrengt: anderen ontmoeten, elkaar verhalen vertellen, samen dingen doen, terugkijken naar wat was maar ook nieuwsgierig durven zijn naar wat nog komt. Kortom, in het FIKA-huis kom je terug op adem en krijg je energie om weer verder te gaan.

In onze living te Assebroek:

Spring binnen voor een kop koffie, een babbel of een activiteit. Of als je over de middag komt, breng gerust je boterhammen mee. Een persoonlijk gesprek kan natuurlijk ook, je maakt hiervoor best een afspraak.

Elke dinsdag en vrijdag, doorlopend van 11.00u tot 16.00u.

Adres: Bossuytlaan 24a – Assebroek

In De Huyskamer te St.Andries:

Zet je gezellig bij, geniet van elkaars gezelschap en van de fijne babbels. Een kom lekkere warme soep maakt dit Fika-momentje helemaal af!

Elke laatste vrijdag van de maand, van 10.30u tot 12.30u.

Adres: Torhoutsesteenweg 191 – St.Andries


Belevingsdag zondag 27 oktober, van 12.30u tot 18.30u

Samen het leven vieren

Op zoek naar bronnen van kracht bij rouw en verlies

De belevingsdag is een interactieve namiddag waarbij we een ruim publiek willen inspireren over hoe we kunnen omgaan met rouw en verlies bij verlies van gezondheid. En hoe een verbindende gemeenschap hierin kan helpen. We brengen een mengelmoes aan mooie verhalen en boeiende workshops waarbij je kan kijken, voelen, horen, proeven en ontdekken wat voor jou krachtig en deugddoend is. Samen kiezen we voluit voor het leven!

Centrale gast dit jaar is topdokter Tessa Kerre (UZ Gent). Zij is de bezieler van het project ‘kunst op voorschrift’ en pleit voor kunst als een essentiële helpende factor bij ziekte en herstel. Ze gaat in gesprek met Tore Sercu, samen vertellen ze welke krachtbronnen zij aanspreken bij rouw en verlies.

Dalilla Hermans (trajectcoördinator Brugge 2030) komt de kunsttentoonstelling ‘The art of conversation’ openen: ontmoet er kunstenaars Catherine De Decker (fotografie), Eva De Corte (poëzie) en Pia Burrick (glaskunst). Zij gingen aan de slag met een aantal mensen in herstel en stellen op de belevingsdag hun werken tentoon.

We verwelkomen ook graag onze livinggasten Meike de Roest en Bart van Eldert, zij gaan in gesprek met elkaar over het beste medicijn dat leven heet. Natuurfotograaf Tom Linster toont ons de wereld in al haar schoonheid en kwetsbaarheid. Peter Beschuyt en Koen Deblonde (boek ‘Waarom ben ik zo moe’) tonen ons hoe we terug grip krijgen op onze eigen unieke energiebalans.

Kom proeven van diverse workshops zoals Yoga Nidra, bosbaden, een inspirerende vrouwencirkel, het troostende lichaam en fijne muzikale activiteiten in het Poorthuis.

Singer songwriter Kobe Sercu brengt prachtige liedjes van zijn nieuwe plaat en ook het kinderkoor VIVO is er graag terug bij!

We sluiten de dag af met een voorstelling van de film ‘J’aime la vie’, niemand minder dan Mathias Sercu komt deze filmparel inleiden. Deze ontroerende prent toont hoe dragend en troostend de kracht van samenzijn, en liefhebben ondanks elkaars verschillen, kan zijn.

Doorlopend: gezellige FIKA-bar, creatieve markt en de kunsttentoonstelling.

Locatie:

Centrum d’ Abdij
Baron Ruzettelaan 435 te Assebroek

Praktisch:

Vanaf 12.30u zijn de deuren open, om 13.00u start het programma.

De plaatsen voor de workshops zijn beperkt, inschrijven hiervoor gebeurt aan het onthaal.

Vind hier het volledige programma & uurschema

Samen dingen doen tijdens de maand oktober

Woe 09.10: The art of conversation – Glaskunst

Vandaag is de laatste workshop met Pia Burrick. We maken alles in gereedheid voor ons toonmoment op 27 oktober!

14.00u – 16.00u

Do 10.10: Reiki

Reiki is een ideale manier om je batterijen weer op te laden. Door het zacht plaatsen van handen op het lichaam voel je je lichaam tot diepe rust komen.

Het kan extra deugd doen bij burn-out verschijnselen, bij een dipje of overspanning, rusteloos zijn, een overactief hoofd hebben, milde slaapproblemen, bij pijn…

Tijdens de sessie lig je aangekleed op een behandeltafel onder een warm dekentje.

Je kiest een sessie om 10.00u of 11.00u

Prijs: 7€

Vrij 11.10: Samen lezen

Boeiende kortverhalen worden met zorg geselecteerd om aan ons voor te lezen! Het zijn steeds verhalen die uitnodigen om samen van gedachten te wisselen: wat herkennen we in het verhaal, wat raakt ons, wat nemen we mee… We sluiten steeds af met een stukje bijhorende poëzie. Dus wie houdt van verhalen, uitwisseling, gezelligheid… komt naar een namiddagje samen lezen!

10.00u – 12.00u

Prijs: Gratis

Vrij 11.10: Fika Crea-atelier

Kom eens naar ons Fika-crea-atelier: je kan zelf je eigen crea-werk meebrengen of je kan je laten inspireren door anderen. Er is altijd wel iemand die je op weg kan helpen met breien, haken, naaien, knutselen…

13.30u – 16.00u

Prijs: Gratis

Woe 16.10: The art of conversation – poëzie

Ook voor deze groep is het de laatste workshop, samen kijken we volop uit naar de belevingsdag waar we met trots de creaties zullen tentoonstellen!

14.00u – 16.00u

Vrij 18.10: Iedereen klassiek aan huis

We mogen twee mooie muzikanten verwelkomen: accordeoniste Sara Salvérius en klarinettist Jean-Philippe Poncin. Beiden spelen graag in kleine gezellige settings, een ideale match dus! Reserveer een plaatsje in onze living, ontspan en laat je meeslepen op de tonen van dit intiem maar mooi concertje. En om het helemaal af te maken, zorgen wij voor een hapje en drankje!
Na het concert is er nog even tijd om met de muzikanten een babbeltje te doen.

Je vindt alles over Sara terug op de website https://www.salverius.be/
of via https://www.klarafestival.be/artikel/verhalen-zonder-woorden

14.00u – 15.30u

Prijs: Gratis maar wel inschrijven

Za 19.10: Fika op wandel – Kampveld

De Fika-wandelingen zijn er voor iedereen die graag wandelt maar dit liever samen doet met anderen. Of, voor wie graag eens een nieuwe groene wandelplek wil ontdekken. We wandelen ongeveer 3km, samen met een wandelgids die steeds rekening houdt met wie meewandelt. We gaan deze maand naar het domein Kampveld te Oostkamp.

Wie niet alleen tot ginder geraakt, kan mee carpoolen.

10.00u – 12.00u

Prijs: Gratis

Woe 23.10: Reiki

Zie info boven

Vrij 25.10: Fika in de Huyskamer

De Huyskamer is een initiatief van vzw ’t Veldzicht. Elke laatste vrijdag van de maand houden we daar een gezellig Fika-momentje: spring gerust eens binnen in onze living te St.Andries. Een ontmoeting bij een lekkere kom verse soep, dat is altijd leuk!

10.30u – 12.30u

Prijs: Gratis

Vrij 27.10: Fika Belevingsdag

Iedereen welkom!

Belangrijk:

Omwille van de voorbereidingen voor de belevingsdag is het Fika-huis

gesloten op vrij 25.10

Het Fika-huis is gesloten tijdens de herfstvakantie.