Belevingsdag over omgaan met spanning in jouw leven

Laat je inspireren door boeiende sprekers, muziek, theater en natuur met als gastvrouw Jana De Wilde.
Geniet van samen eten en verfrissende drankjes.
Centrale gast Marie-Anne Vanderhasselt stelt haar boek ‘Ouders onder hoogspanning’ voor.
Kobe Sercu speelt met ‘Kom, bluf gerust’ en brengt zijn broers mee waaronder Mathias Sercu. Ze gaan ook met elkaar in gesprek over hun ervaring met stress en ziekte binnen hun familie.
Marthe Tulpin praat met ouders en jongeren over de impact die kanker bij één van de ouders op het gezin heeft.
Reginald De Schepper toont aan ʻhoe levensstijl als medicijn werktʼ.
Als je ziek bent ontdek je hoe ongezond we werken en leven. Over ratrace en rust met journalisten Meike de Roest en Bart van Eldert.
Presentatie natuurfotografie: Catherine De Decker stelt haar ʻbrieven uit de natuurʼ voor.
Lieve De Meyer brengt, na 30 jaar op de planken als zangeres en actrice, ʻtijd voor ontboezemingʼ.
Maak kennis met Het FIKA-huis en Het Poorthuis:
zing mee, neem een ‘bosbad’, volg een relaxatieworkshop of Reiki,
luister naar 40 verschillende slaapliedjes uit 26 verschillende landen
of volg samen met je kind een workshop om moeilijke zaken bespreekbaar te maken.
Voor de kids is er volop animatie.
gesprekken
Jana De Wilde
Gastvrouw & moderator
Verwelkoming om 11u | Grote Zaal
Ouders onder hoogspanning. Hoe stress in je gezin begrijpen en aanpakken.
Marie-Anne Vanderhasselt
Universiteit Gent, Faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen
Stress expert Vanderhasselt legt uit hoe stress sluipend ons gezinsleven binnendringt, wat er in ons brein gebeurt wanneer het onder spanning staat en waarom het zo belangrijk is om als ouder niet alleen te zorgen voor je kinderen en de mensen rondom jou, maar ook, of zelfs in de eerste plaats, voor jezelf. Ze reikt concrete technieken aan hoe je je bewust wordt van je stressniveau en wat je kan doen om op tijd in te grijpen.
11u | Grote Zaal
Ziek met jongeren in huis - samen in gesprek, en een kijkje in de beleving en noden van jongeren die samenleven met een ouder met kanker
Marthe Tulpin
Als ouder ziek zijn, kan extra zorgen met zich meebrengen: hoe vertel ik dit aan mijn kinderen, wat gaat om in hun hoofd en welke steun hebben ze nodig? Samen met andere ouders, kan je ervaringen uitwisselen. Voor Marthe’s doctoraat werden interviews afgenomen met zeventien jongeren, waardoor zij ook een kijkje in hun beleving en noden kan bieden tijdens deze sessie.
13u00 | Living
Je levensstijl als medicijn
Reginald Deschepper
Reginald Deschepper is medisch antropoloog verbonden aan de onderzoeksgroep Mental Health & Wellbeing van de Vrije Universiteit Brussel (nu als prof. em.). Hij is ook oprichter van de vzw LifeMe (Lifestyle as Medicine), een organisatie van onderzoekers, artsen en patienten die de mogelijkheden van ‘levensstijl als medicijn’ onder de aandacht willen brengen. Hij is (co)auteur van ruim 70 wetenschappelijke publicaties in internationale tijdschriften en publiceerde o.a. het boek ‘Je levensstijl als medicijn’ (Lannoo, 2019) waarin zeven pijlers van een gezonde levensstijl behandeld worden: beweging, voeding, omgaan met stress, sociale steun, slaap, omgeving en zingeving. Hij organiseert ook retreats waarbij mensen gedurende verschillende dagen samen zijn en leren hoe ze de principes van gezonde levensstijl kunnen toepassen.
Over het boek ‘Je levensstijl als medicijn’.
We leven gemiddeld langer dan ooit tevoren, maar helaas zijn er ook steeds meer mensen chronisch ziek. Diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, mentale problemen en andere stressgerelateerde aandoeningen bepalen in ons land het leven van honderdduizenden mensen. Gelukkig is er ook goed nieuws: onderzoek toont namelijk aan dat je zelf heel wat kunt doen om chronische ziektes te voorkomen, of – als je al chronisch ziek bent – je levenskwaliteit kunt verbeteren of de ziekte zelfs kunt ‘omkeren’.
Lifestyle Medicine is wereldwijd aan een opmars bezig. Het bekijkt gezondheid op de breedst mogelijk manier, en combineert de nieuwste wetenschappelijke inzichten gecombineerd met eeuwenoude traditionele wijsheden uit diverse culturen. Dit basisboek zet de zeven pijlers van een gezonde levensstijl op een rij: minder stress, meer bewegen, een gezonde voeding, sociale steun, voldoende slaap, een positieve mindset en een gezonde omgeving. Want als je op elk van deze zeven pijlers inzet, kun je langer, gezonder én gelukkiger leven.
14u15 | Living
De broers Sercu over hoe zij omgaan met stress door ziekte
Mathias, Kobe en Sam Sercu
Mathias (53), Sam (56) en Kobe (54) Sercu worden elk op hun manier dagelijks met ziekte en sterven geconfronteerd. Mathias’ zoon Tore (24) werd 2,5 jaar terug gediagnostiseerd met een agressieve vorm van kanker en stond enkele keren op de rand van de dood – maar is momenteel vrij stabiel. Sam kreeg intussen 11 jaar geleden te horen dat hij maagkanker stadium IV had en slechts 1 à 2 jaar nog zou leven. Intussen leeft hij nog steeds, weliswaar met de realiteit van de onomkeerbaarheid van zijn ziekte. Kobe werkt als hoofdverpleegkundige op de palliatieve eenheid van het Jan Ypermanziekenhuis te Ieper en is er dagelijks getuige van hoe patiënten en hun families omgaan met ziekte en dood. In de familie Sercu wordt heel open over gesproken, gezongen en geschreven over sterven, feesten en graag zien. Binnenkort komt de debuutfilm van Mathias ‘J’aime la vie’ in de zalen. Het is een film over een alleenstaande moeder die slecht nieuws te verwerken krijgt en een poging doet haar gezin te herenigen. Wat vertelt deze film over Mathias’ leven? In de liederen van Kobe komt het thema vaak aan bod. Zingen is Kobes manier om om te gaan met leven en sterven? En hoe leeft Sam, als vader van 4 kinderen, intussen al 11 jaar tussen hoop en aanvaarding? Samen met Meike De roest gaan ze graag met jou in dialoog over hun ervaringen en hoe ze met deze pijnlijke realiteit omgaan.
15u | Grote Zaal
Juist als je ziek bent, ontdek je hoe ongezond we werken en leven.
Over ratrace en rust met journalisten Meike de Roest (27) en Bart van Eldert (57).
Meike de Roest (27) laat na twee zware ziektes de gebaande paden van carrière en 9 to 5 achter zich. Ze verruilt de journalistiek voor cultuur en muziek. Journalist en auteur Bart van Eldert (57) heeft twee jubilea. Tien jaar een gevaarlijke diagnose en vijf jaar met ontslag. Nooit meer maandag, hoe doe je dat? Twee vakgenoten over ratrace en rust.
16u00 | Living
workshops & animatie
Relaxatie workshop
Het Poorthuis
Even ruimte maken om lichaam en geest te ontspannen… deze relaxatieworkshop biedt alle gezelligheid, verbondenheid en warme aanwezigheid die je daarvoor nodig hebt. Vanuit diverse ontspanningstechnieken, individueel en/of in interactie met elkaar, via je zintuigen, kom je tot heerlijke rust. Je leert bovendien nieuwe vaardigheden om in contact met je zintuigen aanwezige spanning en stress te ontladen.
12u30 & 16h15 | Het Poorthuis
Op stap met Kriebel
Annick Dobbelaere (NOWE)
Tijdens deze actieve workshop voor ouder en kind gaan we aan de slag om de veerkracht van je kind te versterken, wat heeft jouw kind nodig om met spanningen om te gaan en wat kan je zelf als ouder doen voor je kind. Er zullen verschillende tools, boekjes, knutselmateriaal aangeboden worden om zelf mee te oefenen. Voor ouders en hun kinderen uit de lagere school
13u00 & 14u15 | Lokaal boven groot
Reiki
Kathleen De Pestel (Met een team van vrijwilligers van Het Reiki Huis)
Kom kennismaken met deze Japanse relaxatiemethode die zowel op fysiek als mentaal niveau werkt en het lichaam weer energetisch in balans brengt. Deze relaxatiesessie gebeurt met kleren aan onder een zacht dekentje, waarbij via verschillende handposities het lichaam en ook de geest volledig tot rust komen.
Doorlopend per half uur, inschrijven ter plaatse
ook voor kinderen en tiener toegankelijk
12u30 tot 17u | Lokaal boven #3
Bosbaden
Heidi Rau (Fika-huis)
Zet al je zintuigen op scherp om samen op pad te gaan In het park van d’Abdij.
Een gunstig effect op je humeur en op je productiviteit verzekerd.
13u00 & 16u00 | Buiten (verzamelen inkom)
Kinderanimatie SKRIEWER
Skriewer geeft kinderen tijd, ruimte en materialen om creatief te spelen.
11u tot 12.30u: textielatelier om te naaien, te knippen, te plakken… creatief met textiel!
13u tot 18u: speelatelier om vrij te spelen. Knikkerbanen bouwen, kleuren, schilderen, verkleden, ontdekken en onderzoeken
| Kindergang
Samen lezen
Caroline Van Vlierberghe (FIKA-huis)
Kom op verhaal met koffie, koekjes en een verhaal
Geborgen genieten van een voorgelezen verhaal
Om te luisteren, te beleven en te delen
Literaire kortverhalen, fragmenten, proza en poëzie zijn toverdozen vol inhouden en dromen. Verhalen en gedichten doen je voelen en denken.
Tijdens het Samen lezen wordt een verhaal en een gedicht uit de wereldliteratuur langzaam en met veel pauzes voorgelezen. Niemand kent de verhalen op voorhand. Je laat je erdoor verrassen. Er wordt ruimte gecreëerd voor voelen, denken en interactie door middel van veel open vragen en stiltes. Maar niets moet, je kan gewoon luisteren, aanwezig zijn!
Caroline Van Vlierberghe is begeleidster Samen Lezen en geeft op de belevingsdag een proefsessie. Kom genieten van deze mooie activiteit en laat je onderdompelen in de wereld van het geschreven woord!
16u | Lokaal boven #3
muziek, woord & beeld
Kom Bluf Gerust

Kobe Sercu
Een verzameling Westvlaamse liedjes over leven, liefde, contentement en verdriet…
11u & 15u45 | Grote Zaal
Optreden kinderkoor
VIVO!
13u45 | Grote Zaal
Consolation teaser
Het Poorthuis
Met trots presenteren we je graag fragmenten uit onze nieuwste productie: een album met muziek die troost, omhult, uitnodigt en verbindt.
De muziek, gecomponeerd door Jozef Sercu, is geschreven naar aanleiding van de ongeneselijke ziekte van zijn petekind Tore. De muziek is zonder woorden. Een piano, cello, accordeon en wat zachte percussie, een harteklop, zeg maar.
Meer info: Consolation
13u15 & 14u30 | Het Poorthuis
'Brieven uit de natuur'
Catherine De Decker
Catherine De Decker is sinds enkele jaren bezig met natuurfotografie en werkte reeds mee aan heel wat sociale projecten en tentoonstellingen. Ze reisde doorheen Europa van Bulgarije tot IJsland om natuur in beeld te brengen. Ze won de publieksprijs van de fotografiewedstrijd over duurzaamheid. En werd in februari 2023 door natuurpunt benoemd tot ‘natuurfotograaf van de maand’ .
Over haar presentatie ‘Brieven uit de natuur’ schrijft ze het volgende:
‘Brieven uit de natuur is een terugblik op 8 jaar natuurfotografie en wat dit met een mens kan doen. De brieven zijn stukjes uit notities die ik schreef tijdens, voor of na intense natuurbelevingen. De foto’s spreken voor zichzelf! Door mijn lens ervaar ik mezelf veel meer in verbinding met de natuur. Wanneer ik me één voel met mijn onderwerp gaat een wonderbaarlijke wereld voor mij open. Dan vergeet ik alle ballast om mij heen en alle ballast die ik met me meedraag. Mijn emoties van het moment spelen ook een belangrijke rol want die neem ik mee en zijn bepalend voor de sfeer in de foto. Zonder het te beseffen heeft de natuur een enorme helend impact op hoe we ons voelen, hoe we handelen en denken, en wie we zijn! Daarom dienen we zorg te dragen voor moeder aarde want wij maken er deel van uit. Meer nog we zijn natuur!’
13u & 15u | Lokaal boven #3
Tijd voor ontboezeming
Lieve Demeyer
“Ze kwam naar mij en zei: Ik weet niet meer wie ik ben, ik weet zelfs niet van wie mijn borsten zijn.
Vertel je verhaal, moedigde ik haar aan. Dat kan ik niet, stamelde ze. Vertel het dan aan mij, ik zal het vertellen aan de wereld. Dat is mijn job.”
Haar verhaal van geluk, verlangen, verdriet en angst, ontgoocheling en afscheid, maar vooral haar verhaal vol hoop en liefde breng ik in deze Ontboezeming! samen met jazz-muzikant Dirk Van der Linden.
De teksten zijn verzameld in een boek met schilderijen van Nicole Pousset. Het boek is te koop na de voorstelling
17u | Grote Zaal
marktje
Slaapliedjes van over de hele wereld
FMDO
Ons project ‘Wiegeliedjes’ kadert binnen een project rond cultureel erfgoed. Samen met onze vrijwilligers verzamelden we wiegeliedjes van over de hele wereld. Deze hebben we op een tablet gezet die je kan beluisteren, neem daar bij gezellig plaats in onze wieg.
Fika-huis
Het Poorthuis
Boekenwinkel
bar, broodjes & picknick
Bar
doorlopend | Lange gang
Picknick
Breng zelf je picknick mee, of koop een lekker broodje en een heerlijke kom soep aan onze bar.
12u30 tot 14u
Koffie en taart
14u tot 17u
Stille ruimte
.
Voor mensen die daar nood aan hebben is er een stille ruimte voorzien